Naar aanleiding van een storing, welke ontstond na een reboot van PFSense.

Uit enig zoekwerk volgde: ik kon geen enkele host meer bereiken op naam binnen mijn netwerk (maar wel daarbuiten); hier was dus een probleem ontstaan. Maar niet alleen hier, maar ook elders omdat ook remote systemen – op hostnaam – hun firewall rules bepalen voor de zabbix server.

Ik had wel DNS lookup naar gelinkte partijen en internationaal (maar dus niet lokaal).

Om een lang verhaal kort te maken; ik ben in de kerstvakantie omgeschakeld van de oude (ISC) DHCP server naar wat ze als alternatief aandragen, KEO DHCP. Het was me al opgevallen dat het vinkje voor de DHCP server hostnames in de DNS Resolver was verdwenen, maar alles werkte nog … tot vanmiddag 16.00

Als er dan aan mijn kant firewall rules staan die werken op hostnaam (aliassen met hostnames) en dat gaat stuk dan is er toch echt wel wat aan de hand.

Het probleem staat beschreven in de releasenotes; alleen een beetje droevig dat je leases bestand pas na een maand expirereerd. 

Hint: blijf even op ISC; ik ben teruggeschakeld. Binnen PFSense is dit toch echt wel een downgrade.

Door Sander Schippers

Na twee keer mede-eigenaar geweest te zijn van een internet onderneming te weten: * VuurWerk Internet - 1996 - 1999 * Cambrium/Tweak - 2002-2012 Ben ik nu alweer enige tijd als ZZP'er bezig. (2012-heden) Alhoewel m'n hart ligt bij softwareontwikkeling/netwerken ben ik dus wel all-round. Liever geen windows. Maar voor VPN's, BGP/OSPF en talen als Ruby on Rails, Javascript, PHP draai ik m'n hand niet om.