Ergens vorig jaar – toen net de gasprijzen de pan uit rezen – kwam mijn buurman met het probleem op tafel van energiekosten voor huizen waarin hij arbeidsmigranten heeft ondergebracht.

Het probleem is vrij simpel. Mensen zetten de kachel hoog, gaan weg en laten de kachel gedurende de dag aan staan. En moet hoog hebben we het niet over de door de overheid geadviseerde 19 graden,, ook niet een acceptabele 21 graden maar gemiddeld tussen de 23 en 26 graden (ook ’s nachts), om vervolgens onder een laken te slapen en als het te warm wordt het raam open te zetten.

Tussen “Ja, daar kan ik wat mee” en de daadwerkelijke tijd om het te realiseren zat helaas een langere periode, maar het idee was in ieder geval geboren. Het idee was om zoveel mogelijk standaard componenten te nemen, maar dat was lastiger gezegd dan gedaan.

Normaliter zijn de bewoners overdag weg en werken ze van maandag tot en met zaterdag van 07.00 tot 16.00. Het kan echter voorkomen dat iemand thuis blijft omdat hij/zij ziek is of dat er geen werk is.

We hebben diverse dingen geprobeerd (Wifi detectie van mobiele telefoon == aanwezig) en we hebben nu gekozen in de allereerste versie voor een heel praktische benadering.

Bij thuiskomst haal je een pasje langs een RFID reader en je bent aangemeld (voor jou kamer en de gemeenschappelijke ruimtes). Je wordt automatisch de volgende dag op een instelbare tijd afgemeld (en je kachel gaat dan weer naar nachtstand).

RFID lezers die MQTT ondersteunen hebben we niet kunnen vinden. Dan maar zelf bouwen. Een ESP32, RFC522 NFC lezer, paar ledjes en een Custom Build van Tasmota deden wonderen.

RFID kaart kan gelezen worden, data wordt naar centrale MQTT server gestuurd (over VPN) en op een centrale plek staat iets met OpenHab, waarop we voor de organisatie alle domotica gerelateerde zaken kunnen beheren (op verschillende locaties).

Met OpenHab sturen we vervolgens de kranen aan (TADO); ook beperken we met OpenHab de maximaal in te stellen temperatuur op de kraan. Iemand kan er dus zelf aan draaien, maar tot een door ons ingesteld maximum (thuis 21, afwezig: iets anders). TADO zelf biedt geen mogelijkheid om een temperatuur maximum in te stellen. Dat is default ’25’ graden (en daar wilden wij nou net vanaf).

Voor de CV installatie hebben we al enige tijd meetgegevens van het gasverbruik, dus mogelijk gaan we nu verschillen zien.

Ondertussen gaan we huis 2 en 3 ook voorzien van hetzelfde systeem en van daar uit gaan we alles finetunen. Misschien dat we in de toekomst gewoon kiezen voor een touch-scherm of iets anders. De praktijk zal het even moeten uitwijzen.

Door Sander Schippers

Na twee keer mede-eigenaar geweest te zijn van een internet onderneming te weten: * VuurWerk Internet - 1996 - 1999 * Cambrium/Tweak - 2002-2012 Ben ik nu alweer enige tijd als ZZP'er bezig. (2012-heden) Alhoewel m'n hart ligt bij softwareontwikkeling/netwerken ben ik dus wel all-round. Liever geen windows. Maar voor VPN's, BGP/OSPF en talen als Ruby on Rails, Javascript, PHP draai ik m'n hand niet om.