Op de zolder draait een virtuele machine de monitoring. Hiervoor wordt Zabbix gebruikt. Omdat dit process nogal I/O Intensief is, heb ik daar “iets anders” voor gebouwd. Het hele monitoring geeft nagenoeg geen CPU belasting, maar het aantal requests op de SQL database is enorm.

Omdat er – na de verhuizing – een 19″ rack beschikbaar komt, is de nieuwe machine (server is wel een heel grote naam voor een ITX board in een 19″ Rack behuizing) gebouwd.

Voor opslag is gebruik gemaakt van de Samsung 990Pro SSD met koelrib. Na enkele dagen ontstond er een freeze, waarna de partitie read-only werd gemount. Dit herhaalde zich elke dag wel een keer.

Na overleg met de leverancier – is het het mainboard of de SSD – kwam er bij Azerty uit: wij kunnen alleen op windows testen.

Gelukkig waren er nog Samsung 970 Pro SSD’s beschikbaar; de boel omgebouwd en … het is stabiel

Wat is nou de oorzaak? Ik denk temperatuur verschil. De 990 gaf een temperatuur aan van 65 graden (op een willekeurig moment); de 970 rond de 44 graden.

In de nieuwe situatie is de koeling straks waarschijnlijk beter.

Door Sander Schippers

Na twee keer mede-eigenaar geweest te zijn van een internet onderneming te weten: * VuurWerk Internet - 1996 - 1999 * Cambrium/Tweak - 2002-2012 Ben ik nu alweer enige tijd als ZZP'er bezig. (2012-heden) Alhoewel m'n hart ligt bij softwareontwikkeling/netwerken ben ik dus wel all-round. Liever geen windows. Maar voor VPN's, BGP/OSPF en talen als Ruby on Rails, Javascript, PHP draai ik m'n hand niet om.