In een jaar vol hardware problemen hebben we veel gehad aan de zabbix server. Deze draaide ergens op een linux-pc. Maar om de een of andere reden was er toch wel iedere keer wat.

De eerste PC was de schijf gewoon te langzaam. Schrijferrors tot gevolg

Vervolgens op de 2e PC ging de boel nogmaals stuk, maar nu na een update van de SQL database (MariaDB op debian). Heel snel kwam er daarna nog een update voor MariaDB uit, maar de schade was al geschied.

Boel gefixt (handig, backups, maar lastig om een database van meer dan 40Gb fatsoenlijk te backuppen en restoren).

Vervolgens ging de 2e PC ook problemen geven.

De boel daarna gemigreerd naar een servertje met daarop proxmox (zie proxmox-1). Dit werkt verrassend goed. 

Toen besloten dat er gewoon iets nieuws moest komen. Dus hier hardware besteld (i5 – 13400) met 2x NVMe SSD. Hierop proxmox geinstalleerd en ondertussen draait hierop:
– PFSense (gevirtuealiseerde router)

  • Zabbix
  • MQTT server voor een ander project
  • OpenHAB
  • Unify Controller
  • Ontwikkel omgeving voor een website
  • Diverse wordpress sites
  • Diverse statische sites

Errors

Nu, wat later in het jaar, zie ik de errors oplopen op een van de SSD’s. De reden lijkt te zijn: warmte. Het zijn 2 x Samsung 970 Pro van 4Gb; de oorzaak blijkt te zijn de hoeveelheid schrijfacties van – wederom – Zabbix.

Oplossing

Er is uiteindelijk gekozen om op de beide NVME schijven koelribben te monteren. Gewoon een aftermarket kitje. Errors lopen nu al weken niet meer op en de schrijfperformance is weer goed (Zabbix schrijft nogal veel data).

Door Sander Schippers

Na twee keer mede-eigenaar geweest te zijn van een internet onderneming te weten: * VuurWerk Internet - 1996 - 1999 * Cambrium/Tweak - 2002-2012 Ben ik nu alweer enige tijd als ZZP'er bezig. (2012-heden) Alhoewel m'n hart ligt bij softwareontwikkeling/netwerken ben ik dus wel all-round. Liever geen windows. Maar voor VPN's, BGP/OSPF en talen als Ruby on Rails, Javascript, PHP draai ik m'n hand niet om.