Voor een project draaien we een aantal virtuele server’s. Iets voor de telefooncentrale, een MQTT server, OpenHAB en een Unify Controller

Dus eigenlijk 4 x niks kwa CPU belasting.

Op de locatie was een server aanwezig, gebouwd door de vorige techneut. Een “mooie i9 met waterkoeling, Gaming SSD en 64 Gb ram”, in een lelijke – niet van nu – 4U kast.

Het ding paste eigenlijk al niet in het serverrackje, dus de deur stond open.

Eens in de zoveel tijd werd het ding gereset, omdat er toch wel warmte issues waren. In de koudste periode van het jaar, en uiteraard net 3 dagen voor mijn vakantie, besloot het apparaat te overlijden.

Snel iets geleend van Cloud-24, die daar de werkplekken beheert. Een oude, maar hele vette 1U server met 384 GB ram (waarvoor nog steeds bedankt). Hyper-V stond er al op en sommige images heb ik helaas opnieuw moeten opbouwen.

Maar de oude server paste al niet, dit apparaat (1 U, full depth) lag overdwars bovenop de server kast.

Na lang wikken en wegen is er hier gekozen voor juist een heel lichte oplossing. Er is een stuk hardware gekozen wat we ook voor PFSense gebruiken (Celeron J4125 CPU, 16Gb ram en een 512Gb SSD). Niet redundant, niet superzwaar

Maar wel: een zeer laag stroomverbruik (<10W) en voldoende snel voor de toepassing.

Er is zelfs nog capaciteit over voor meer.

Op de foto is het onderste apparaat dus de router die omgebouwd is. Hier ligt hij nog ergens in een proefopstelling.

Door Sander Schippers

Na twee keer mede-eigenaar geweest te zijn van een internet onderneming te weten: * VuurWerk Internet - 1996 - 1999 * Cambrium/Tweak - 2002-2012 Ben ik nu alweer enige tijd als ZZP'er bezig. (2012-heden) Alhoewel m'n hart ligt bij softwareontwikkeling/netwerken ben ik dus wel all-round. Liever geen windows. Maar voor VPN's, BGP/OSPF en talen als Ruby on Rails, Javascript, PHP draai ik m'n hand niet om.